A hormonok olyan kémiai anyagok, melyek a test egyes folyamatait szabályozzák, bizonyos szervek működésére hatnak. A belső elválasztású mirigyek juttatják a hormonokat a véráramba. A hormonok a szervezet működését szabályozzák, összehangolják az élettani folyamatokat. A táplálkozási folyamatokat, tápanyagok hasznosulását, az izom- és zsírszövet felépítését és lebontását számos hormon befolyásolja, ezek közül a legfontosabbak a tesztoszteron, inzulin, növekedési hormon és a melatonin. Nézzük meg egyenként e hormonok jellemzőit!

Tesztoszteron: szteroid típusú hormon. Mellékvesékben és a herékben termelődik. Felelős - többek között - a férfi nemi jelleg kialakulásáért, a szexuális funkciókért, valamint a fehérje szintézisért. A tesztoszteron magasabb szintje segíti az izomnövekedést, a zsírégetést, gyorsítja a regenerációt, erősíti az immunrendszert. Mivel szteroid hormon, zsírból keletkezik.

Tesztoszteron termelésünket természetes úton maximalizálni tudjuk jó minőségű zsírok (telítetlen zsírsavakban gazdag - pl. olajos magvak) fogyasztásával, valamint intenzív edzéssel. Egy sok összetett gyakorlatot tartalmazó intenzív edzés sokkal magasabbra emeli a tesztoszteronszintet, mint egy szeparációs gyakorlatokat tartalmazó "lötyögés". Segíthet még néhány kiegészítő is, mint a Tribulus, ALC (Acetyl-L-Carnitin), D vitamin vagy ZMA. Legtöbbeknél a Tribulus napi 2000 mg-s dózisban hatásos tud lenni, a ZMA pedig azoknak jó, akik kevés cinket fogyasztanak. A D vitamin napi adagja 2500 - 3000 NE kell, hogy legyen a kívánt hatás kiváltásához. Az ALC a tesztoszteronszint növelésén túl a kortizol szintet is csökkenti (így késlelteti a kifáradást), illetve segít a zsírégetésben is.

Növekedési hormon (szomatotropin, GH): fehérje alapú hormon. Az agyalapi mirigyben termelődik. Fiatal korban a növekedésért felelős. Felnőtteknél legnagyobb szerepe az izomnövekedés és zsírégetés segítésében van. Továbbá erősíti az immunrendszert és az ízületeket is.

Magas szintje 3 tényező hatására alakul ki: 1. éhezés (folyamatos alacsony inzulinszint), 2. jelentős fizikai stressz (pl. intenzív edzés), 3. folyamatos legalább 5-6 órán át tartó mély alvás. Ez alapján nem kell túlmagyarázni, hogy mivel maximalizálhatjuk a szintjét természetes körülmények között. Bizonyos kutatások szerint egyes aminosavak (arginin, ornitin, lizin) is segíthetnek növelni a GH szintet, de a gyakorlat erre sokszor rácáfol.

Inzulin: fehérje alapú hormon. A hasnyálmirigy választja ki. Fő feladata a tápanyagok sejten belülre juttatása. Lehetővé teszi, hogy az izmok felvegyék az aminosavakat és a szénhidrátot, illetve, hogy a zsírsejtek eltárolják a zsírt. Mivel a szénhidrátot a sejteken belülre juttatja (izomglikogénbe vagy májba), csökkenti a vércukorszintet. Vele ellentétes működésű hormon a Glukagon, Ő a máj- vagy izomglikogén vérbe juttatásával növeli a vércukorszintet.

Magas inzulinszint a vércukorszint növelésével (magas GI-jű szénhidrátok fogyasztásával) érhető el. Az alacsony vércukorszint az inzulinszintet csökkenti, a glukagonszintet növeli. Mindebből következik az is, hogy ha zsírokat fogyasztunk szénhidrát nélkül, akkor azt a szervezet nem vagy csak nagyon kis részben tudja eltárolni. Viszont, ha egyszerre fogyasztunk szénhidrátot és zsírt, akkor a zsírt a szervezet nagy eséllyel el fogja tárolni a zsírszövetben.

Melatonin: a tobozmirigyben termelődik, a szemüreg mögött. Az alvást és ébrenlétet befolyásolja. Az alváshoz magas melatoninszint szükséges, az ébrenléthez alacsony.

Magas melatoninszint alakul ki sötétben, valamint a jóllakottság (magasabb inzulin és vércukorszint) is növeli a mennyiségét. Egy aminosav, a tryptophan szintén növeli a melatoninszintet. Ezek a tényezők tehát segítik az alvást. A melatoninszintet csökkenti a fény és az éhség (vércukor és inzulin alacsony, növekedési hormon magas szintje).

Ami mindebből következik

  • A tesztoszteron és a növekedési hormon szintjét minél tovább, minél magasabban kell tartanunk, mind ha izomépítés, mind ha zsírégetés a célunk.
  • Az inzulin szintjét edzés után kissé meg kell emelni, hiszen ilyenkor az izmok hatalmas mennyiségű fehérjét és szénhidrátot képesek befogadni (bár újabb kísérletek már cáfolják az edzés utáni szénhidrát szükségességét), a többi időpontban viszont alacsonyan kell maradnia.
  • A melatonin szintjét este-éjszaka kell magasan tartani, napközben alacsonyan.

diet.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://weights.blog.hu/api/trackback/id/tr564762588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása