D. János 2012.09.09. 12:50

Tarkón guggolás

Fontosabb gyakorlatokat bemutató sorozatom 1. része

Véleményem szerint a guggolás az egyik legjobb gyakorlat, függetlenül attól, hogy mi a célunk - fogyni, erősödni akarunk vagy egyszerűen csak jobb közérzetet. Bár igazából a guggolás nem gyakorlat, hanem gyakorlat csoport, mert számos változata létezik.

A tarkón guggolás

A gyakorlat lényege, hogy guggolás közben a súly a hát felső részén fekszik, lényegében a trapézizom és a delta hátsó feje támasztja. A gyakorlatot, ha erőemelő stílusban végezzük, akkor párhuzamosig (comb párhuzamos a talajjal) vagy picit párhuzamos alá kell guggolnunk. Végezhetjük súlyemelő stílusban is, akkor viszont olyan mélyre kell guggolnunk, amennyire csak tudunk. Ez utóbbit hívják olimpiai- vagy mély guggolásnak is. A mély guggolás jobban igénybe veszi a farizmot és a combhajlítót, illetve kell némi hajlékonyság a végrehajtásához.

Guggolásnál variálhatjuk a terpesz szélességét is. Szélesebb terpeszben nagyobb terhelést kapnak a segéd- és stabilizáló izmok: combközelítők, combhajlítók, farizmok. A lehető legnagyobb terpeszben végzett változatát hívják szumó guggolásnak is. Kis terpeszben a combtávolítók, vagyis a comb küldő íve kap nagyobb hangsúlyt.

Összességében egy jól kivitelezett guggolás megdolgozza a combfeszítőt, a combhajlítókat, a farizmokat, a közelítőket, a vádlit, a mélyhátizmokat, a hasizmokat, sőt a széles hátizom és a trapéz izom is kap némi terhelést, mint stabilizáló. Lényegében egy teljes test gyakorlatról van szó, mellyel az egész test - de leginkább a combok - erejét növelhetjük.

Mely sportokban miért alkalmazzák?

  • Erőemelésben az egyik alapgyakorlat.
  • Súlyemelésben kiegészítő gyakorlatként alkalmazzák, az alsótest erejének növelésére.
  • Testépítésben és fitnessben szintén nagyon fontos, ha izmos és jól kidolgozott, comb- és farizmokat szeretnénk. Lányoknak különösen ajánlom, ha szép kerek feneket szeretnének.

Kik ne alkalmazzák?

  • Bármilyen gerinc problémával rendelkezők (porckorong sérv, porckorong kopás, gerincferdülés, stb.),
  • Térdízületi problémával rendelkezők,
  • 18 év alattiak,
  • Jelentős túlsúllyal rendelkezők.

latona.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://weights.blog.hu/api/trackback/id/tr334762580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása