Eredetileg az elölguggolásról akartam írni, mivel korábban már kiveséztem a tarkón guggolást. Ám rájöttem, hogy egy fontos dolgot kifelejtettem - pontosan leírni a helyes kivitelezést. Hihetetlen, hogy mennyi embert látok rosszul guggolni és nem csak a kezdőkről van szó, hanem bizony a komoly testépítők között is sokan végeznek nagy súllyal guggolást, baromi rossz formában.

Azt már írtam korábban, hogy a guggolás csak akkor szabályos, ha legalább vízszintesig guggolunk (comb vízszintes). Most nem erről van szó. A guggolás formája akkor helyes és biztonságos, ha a térdünk nincs előrébb, mint a lábujjaink, ahogy a képen látható:

squats-man.jpg

A térdünk maximum a lábujjak vonaláig jöhet előre. A súlypontunknak végig hátul kell lenni, nem a térdünkre és a lábujjainkra tesszük a testsúlyt, hanem a fenékre és a sarokra. Lehet ezt nagy súllyal is helyesen végezni:

Ed-Coan-Squat.jpg

Ahhoz, hogy helyesen kivitelezzük a guggolást (és ez vonatkozik a guggolás minden fajtájára) miközben a térdünket hajlítjuk és megyünk lefelé, koncentráljunk egyúttal arra is, hogy hajlítsuk a csípőnket és toljuk hátra a fenekünket. Lényegében úgy csináljuk, mintha egy székre akarnánk leülni. Végig a sarkunkon legyen a súlyunk, olyannyira, hogy a lábujjainkat bármikor fel tudjuk emelni.

Ha bizonytalanok vagyunk benne, hogy jó-e a végrehajtási forma, álljunk egy fallal szembe, a lábujjunk max. 7 - 8 cm-re legyen a faltól. Végezzünk el egy guggolást úgy, hogy a kezünket tartsuk elől a lábunk között és az ujjainkkal érintsük meg a talajt. Ha nem ütközik egy testrészünk se a falnak, akkor helyes a kivitelezés.

Két dolgot sose csináljunk:

  • 1. ne guggoljunk papucsban;
  • 2. ne rakjunk a sarkunk alá semmit!

A bejegyzés trackback címe:

https://weights.blog.hu/api/trackback/id/tr644796279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása